Независимо дали България ще поиска финансиране на Лот 3.2. на автомагистрала

...
Независимо дали България ще поиска финансиране на Лот 3.2. на автомагистрала
Коментари Харесай

Еколози: Отказът от еврофинансиране на АМ Струма не отменя контрола и санкциите

Независимо дали България ще изиска финансиране на Лот 3.2. на автомагистрала „ Струма “ от Европейската комисия или ще мине на вид национално финансиране на 100%, това няма да анулира контрола по спазването на екологичното законодателство. „ Европейска комисия не може да си затвори очите за екологични нарушавания, в случай че финансирането не е от европейските фондове, в противен случай, тя ще работи с идентична мощ и в случай че откри нарушавания, България ще се окаже в неприятното състояние хем да заплати автомагистралата, хем да заплати и санкции “. За тази заплаха предизвести Петко Ковачев от Институт за зелена политика на конференция в Българска телеграфна агенция за вероятните сюжети за Автомагистрала „ Струма “ след отхвърли на българските управляващи от европейското финансиране на противоречивия сектор през Кресненското дефиле.
„ Идеята на някои хора - няма да вземем парите и ще избегнем контрола, е безспорна машинация “, разяснява Ковачев ноходчивостта на българските управляващи. „ Дори АПИ и държавното управление да се откажат от европейско финансиране, контролът от страна на Европейска комисия върху осъществяването на строителството с напълно национални средства не отпада. Контролът си е надзор, нарушаването на екологичните наставления си е нарушаване, подлежащо на наказания “, означи екологът.
Той разясни, че значимото за Европейска комисия в тази ситуация с трансевропейските автомагистрали, е освен да има приключен кулоар, какъвто се явява Автомагистрала „ Струма “, само че и да се съблюдават екологичните правила, тъй че  България, иска или не - предстои на надзор, още повече, че 20 години тематиката е на вниманието на Европейска комисия.
Според Ковачев, към момента има късмет планът да бъде избавен и наказателните процедури да бъдат избегнати. Най-добрите разновидности са два - единият е прословутият дълъг тунел, а другият е цялостният източен вид, при който и двете трасета са на платовидните терени на Пирин, уверен е той. „ През 2014 година АПИ взеха решение да си измислят трети вид и стигнаха дотук, като в този момент не знаят какво да вършат “, разяснява той.
„ АПИ би трябвало да спрат процедурите за избор на реализатори на строителството на Лот 3.2., след това да създадат нова оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), която да дава отговор на условията и забележките на Европейска комисия и по-късно да преминат процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, да изберат един от разновидностите за сектора и отначало да попълнят апликационната форма и да я предадат “, безапелационен е специалистът.
Опасностите
Ако АПИ не се съобразят, евентуално ще последва наказателна процедура, счита той. „ И в този момент две наказателни процедури чакат и Европейска комисия ги разисква, само че в случай че АПИ изберат този вид, който в този момент оферират – сектор рез Кресненското дефиле, тогава ще имаме процедура за непосредствено нарушение на цялата зона, което значи, че Европейска комисия ще бъде принудена да изиска и връщане на пари, с изключение на възобновяване на вредите “, уточни Ковачев. „ Това би означавало връщане на парите с изключение на за построените до момента сектори – Лот 1, Лот 2, лот 4, лот 3, Лот 3.3. и недаване на финансиране за Лот 3.2, което сумарно е към 1 милиард и 300 милиона евро “, конкретизира той.
Има два сигнала с искане за наказателни процедури – едната от 2017 за нарушаване на Директивата за местообитанията за към този момент осъществени нарушавания в Кресненския пролом поради метода на строителство и дейности по автомагистралата, а другата касае Директивата за пътна сигурност и е за изчезнали документи към апликационната форма - одит на пътната сигурност и оценка, които са доста значими, уточни Ковачев. „ Приказките какъв брой доста АПИ се вълнува от злополуките и жертвите явно не са толкоз съществени, откакто не са си създали труда да създадат тези одити и да изберат по линия на пътната сигурност най-хубавата опция “, разяснява той. Според него, „ без значение коя наказателна процедура започва, в случай че се избере разновидността на АПИ за лот 3.2 от Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, евентуално ще последва и нова наказателна процедура - за непосредствено заличаване на зоните и Европейска комисия наложително ще слагат въпроса за връщане дадените средства за останалите лотове и неизплащане на желаните суми за строителство в самия Кресненски пролом.
Избраният от държавното управление вид опонира освен на европейското законодателство, сигнализираха от Сдружение „ За Земята “. Той не дава отговор на условията на Директивата за местообитанията и на Директивата за Оценка на въздействието върху околната среда. Това са не са единствено европейски наставления, а и европейско законодателство, пренесено в българското, т.е. планът не дава отговор и на условията на българския Закон за биборазнообразието и на Закона за опазването на околната среда и на наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда “, означи той и изрично съобщи, че „ сега утвърденият план, в това число с решението по екооценката е противозаконен “.
Еколозите показаха неразбиране за какво е определен този вид. Твърденията, че бил по-евтин, съгласно тях са неприемливи. " Оскъпяването ввърви с високи скорости още преди да е почнало строителството. " Оскъпяването е от над 1.7 пъти единствено досега, преди да е почнало строителството, а всички знаем, че със започването на строителството стартират и нови ескалации на сумите “, уточни Ковачев и дефинира като несъответстващи изказванията, че били скъпи двугите разновидности - тунелът и че източният вид. „ Евтиният вид виждате по какъв начин нараства “, акцентира Ковачев и посочи: „ Започна от 415, мина през 639 милиона евро, само че след отварянето на офертата по наши оценки ще отиде на над 730 - 750 милиона евро ".
„ Цялата история стартира 2014 година с едни напълно ниски цени и изказванията, че тунелът е пъклен безценен, разновидността през дефилето – пъклен на ниска цена и през годините разновидността през дефилето нарастна доста пъти, тунелът се оказа, че не е толкоз безценен и в последна сметка излизат равностойни “, добави Даниел Попов. Той уточни още, че сега Европейска комисия споделя, че за този вид през дефилето би трябвало да се направи трето платно с оглед пътната сигурност, което трансформира доста параметрите, респ. цената. „ Смятаме, че към този момент се изравняват – няма да излезе толкоз по-скъпо източния план, в сравнение с разновидността през дефилето “, сподели още Попов.
" За следващ път пътен план в България няма икономическа оценка. Има финансова оценка, само че няма икономическа – какво ще спечелим, когато загубим неща и какво ще загубим, построявайки автомагистралата по този метод през дефилето –  какви ще са загубите за локалната стопанска система, за туризма, за развиваните спортни и рекреационни действия и т.н… ", означи още Петко Ковачев.
Той предизвести и, че в случай че остане този вид, се обрисуват спомагателни проблеми и уточни като образец, че единствената връзка сред двете платна е пътят за Стара Кресна, който е с денивелация от към 700 метра и е в продължение на 8 километра с противоположни завои. " Това е доста тежък вид, а в случай че стане пътен случай, пожар и се наложи оттова да се качват коли, коли за спешна помощ, пожарни.. ", акцентира КОвачев и изрази неразбиране за какво формалните управляващи недооценяват тез ипроблеми. " Пожар към този момент имаше там, а Кресна има една неработеща пожарна и по какъв начин пожарните ще катерят 700 м денивелация?.. - има толкоз доста алогични дейности на държавното управление с избора на този вид, че в случай че обяснят разумно за какво, ще остана изумен ", добави той.
„ Ако не разберем сигнала на Европейска комисия, в случай че АПИ продължи да шикалкави с сегашния план, обяснявайки, че той може да стане, в случай че се проточи това още една година, Европейска комисия ще върне същите мнения, а тогава към този момент излизаме от финансовия интервал и сигурно ще загубим парите за оперативна стратегия „ Транспорт “, които са предопределени за този интервал “, сигнализира Попов. Той означи, още, че става въпрос за доверие сред сътрудници и разяснява: „ Смятаме, че виновните управляващи, които се занимават с плана значително компрометираха това доверие “. 
Дефилето
Еколозите са безапелационни, че би трябвало да се осъществя вид на автомагистралата отвън дефилето. Това, по думите на доцент Стоян Бежков, е неповторим регион - на никое място другаде в Европа няма на толкоз дребна повърхност толкоз огромно многообразие. " На 1 квадратен километър  в Креснен ския пролом има 122 типа дневни пеперуди, а във Англия, която е в пъти по-голяма от българия, типовете са 58. Ако приказваме за земноводни влечуги, на 1 км. има доста повече типове в сравнение с в цяла Централна Европа ", уточни той и също изрази недоучение за какво държавното управление е избрало вид за автомагистралата през дефилето.
" И аз дълго съм се питал за какво е по този начин и взех решение, че е по метода, по който е определено мястото за АЕЦ " Белене " - с пръст върху картата и без никакви причини, прокто един дебелоглав. Друго пояснение нямам ", добави доцентът. Той означи още, че това, което желае държавното управление - да се подхващат някакви ограничения вътре в пролома за запазване на биологичното многообразие като загради, огради, подлези, надлези, мрежи и прочие няма да има резултат. " Каквото и да вършат това по никакъв метод не може да стре намаляването на биологичното многообразие ", акцентира доцент Бежков.
Според него има заплаха от наказателна процедура и връщане на пари и става въпрос за милиарди. " Да се продаде сигнал до основния прокурор и ДАНС за плячкосване на страната в размер на милиарди ", настоя доцентът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР